Veel gestelde vragen
Beginnen met zwemmen
Neem contact op met de gemeente. Er is een regeling beschikbaar die het mogelijk maakt de zwemlessen te bekostigen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Kijk voor meer informatie op: https://meedoen.hollandskroon.nl
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen. Zelfs een kind van vier kan moeite hebben om de vaardigheden onder de knie te krijgen. Daar komt bij dat een kind van vier ook start op de basisschool. Dit is voor een kind een grote verandering, die veel energie kost. Wacht een half jaar en het kind zal makkelijker door de zwemlessen heen lopen.
Ouders die graag willen dat hun kind leert zwemmen vóórdat het kind vier jaar oud wordt, kunnen beter voor het ouder- en kindzwemmen kiezen. Zo kan het kind ervaring opdoen in het water. Eenmaal begonnen met de zwemlessen voelt het kind zich dan al vrij en vertrouwd in het water.
Kinderen kunnen leren zwemmen, maar niet alle kinderen doen daar even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma’s sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak heeft het echter te maken met angst. Het scheelt enorm als je je kind op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat je eigen houding van invloed kan zijn. Als je je kind steeds waarschuwt dat water ‘gevaarlijk’ is, kan het zijn dat hij/zij er bang voor wordt. Een heel klein deel is helaas niet in staat om een zwemdiploma te halen. Gelukkig is daar een zwemcertificaat voor.
De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft ieder niveau van zwemveiligheid gekoppeld aan een diploma van het Zwem-ABC. Je voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het volledige Zwem-ABC op zak hebt. De Zwemdiploma’s A en B zijn tussenstappen naar het complete Zwem-ABC. Deze niveaus sluiten aan op de soorten zwemwater in Nederland waar volwassenen en kinderen zwemmen:
Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Zwem-ABC
Als het Nationaal Zwemdiploma A eenmaal binnen is, zijn Nationaal Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC (= de Nationale Norm Zwemveiligheid) ook binnen bereik. Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 uren. Voor diploma B staan nog eens 12 uren, en voor C nog 12 uren.
Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen. Zo duurt het soms even voordat een zich vertrouwd voelt in water (geen angst) en pikt het ene kind de techniek van een zwemslag makkelijker op dan de ander. De totale lesduur hangt niet samen met hoe vaak per week een kind lessen volgt. Wel zijn er vraagtekens bij extreem korte cursussen waarbij kinderen binnen een beperkt aantal weken hun diploma’s behalen. Hoewel ze op dat moment voldoen aan de normen denken we dat ‘snel geleerd’ ook weer ‘snel verleerd’ tot gevolg heeft.
Ja, want alleen met het Nationaal Zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. In 1998 is het zogenoemde Zwem-ABC ontwikkeld. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het Zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig.
Na het Zwem-ABC
Wie het Zwem-ABC heeft gehaald, heeft op dat moment voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Het is raadzaam om regelmatig te blijven zwemmen na het halen van het Zwem-ABC. Kinderen en volwassenen die hun geoefendheid niet op peil houden, lopen gevaar dat de opgedane vaardigheden in het water verminderen of zelfs verloren gaan. Het spreekt voor zich dat daarmee de veiligheid in het geding is.
Wie wil blijven zwemmen, kan kiezen om door te gaan voor één of meerdere diploma’s uit het vervolgaanbod. Met deze diploma’s maakt je kind op een leuke manier kennis met zwemmend redden, snorkelen of een leuke zwemsport. Ook kan je kind bij een zwemvereniging een zwemsport uitoefenen. Wij bieden naast het Zwem-ABC de diploma’s Snorkelen, Dolfijn en Zwaardvis aan. Voor meer informatie kunt u bij ons zwemaanbod kijken en op de site van de ontwikkelaar van deze diploma’s: ENVOZ
Het Nationale Zwemdiploma A, B en C wordt eenmalig verstrekt. In verband met de privacywetgeving is er geen landelijke database waarin wordt bijgehouden wie welk zwemdiploma in bezit heeft. Voor sommige opleidingen, zoals in de sectoren sport, politie of brandweer, is het nodig het zwemdiploma te kunnen tonen bij de start. Bewaar het zwemdiploma daarom goed.